Vhodné obklady do každé koupelny

Vhodné obklady do každé koupelny

Pokud je vaše koupelna rozlehlá, můžete při výběru obkladů a dlažeb popustit uzdu své fantazii. Malá koupelna v bytě však vyžaduje vhodné uspořádání zařízení i výběr kachliček a dlaždic, které interiér nepotlačí a dají mu stylově elegantně vzhled. Tady je pár osvědčených způsobů, jak toho dosáhnout!

Jak vybírat obklady do koupelny

Chcete si vybrat obklady do koupelny, které ji opticky zvětší a zesvětlí a zaručí ohromující efekt i v malé koupelně? Důležitý je tvar, odstín, povrch i barva a šířka spárovací hmoty. Skvělou volbou je světlá či lesklá dlažba do koupelny odrážející světlo i pololeštěné gresové dlaždice. Se správným osvětlením opticky zvětšíte prostor. Volte nadčasové barvy, jako je bílá, slonovinová, béžová i světle šedá. Světlé dlaždice s lesklou strukturou dodají místnosti hloubku a prostor zvětší. Pamatujte i na to, že protiskluzová dlažba do koupelny je v katalogu značená hodnotou R9.

 

Stejné dlaždice na stěnách i podlaze

Můžete zkusit použít stejné dlaždice na zeď a podlahu. Jednobarevné povrchy ve stejných odstínech vytvoří neutrální pozadí, na kterém vynikne koupelnový nábytek, armatura i sanitární keramika. Pokud obložíte pouze jednu stěnu ve stejné barvě jako má podlaha, dáte místnosti hloubku. Zavěšená keramika dodá vzdušnost prostoru. Velkoformátové obklady do koupelny a dlaždice XL spojené bez spár nebo s úzkou spárou vytvoří i v malé koupelně jednotnou a vizuálně větší plochu.

Horizontální a vertikální dekory

Horizontálně položená dlažba a obklady se širokými vzory interiér rozšíří a vertikální instalace s vertikálními dekory ho prodlouží. Dlaždice položené až ke stropu prodlužují stěny. Díky tomu vám odpadne nutnost časté výmalby koupelny či toalety, protože se neobložené zdi díky vlhkosti hodně špiní a žloutnou. V zavěšeném stropním podhledu použijte lišty a stěny budou vypadat vyšší, než jsou. Koupelnu rozšíří i vodorovný pás v kontrastní barvě. Také zrcadlo zapuštěné do obkladu v jedné rovině s dlaždicemi vytvoří efekt jednotné plochy, bude odrážet světlo a koupelnu zvětší.

Obklady a dlažba v imitaci dřeva i kamene

Světlé dlaždice v imitaci dřeva prostor opticky zvětší stejně jako lesklé obklady a lesklá dlažba odrážející světlo. Nejednotná struktura dodá interiéru hloubku a prostornost. Dlaždice použité na podlaze a části stěn v kombinaci s bílou barvou vyniknou v malých koupelnách ve skandinávském stylu. Mramor využívaný v luxusních koupelnách zajistí jedinečný design, jeho cena je ale vysoká a vyžaduje speciální údržbu. Keramické dlaždice v dekoru imitace dřeva, přírodního kamene, mramoru či betonu pohledem nerozeznáte od originálu a můžete je kombinovat s podlahovým vytápěním.