Dlažba a obklady do kuchyně, čemu věnovat pozornost při výběru  

Dlažba a obklady do kuchyně, čemu věnovat pozornost při výběru  

Kuchyň je často využívaná místnost, která je značně vystavena vlhkosti a nečistotám. Proto musí být volba kuchyňské dlažby i obkladů dobře promyšlená. Jaké faktory je třeba vzít v úvahu při výběru?

Sledujte parametry

Při výběru keramických obkladů a dlažby do kuchyně věnujte pozornost třídě oděru. Parametr se uvádí v hodnotách 1 až 5, kde PEI 5 znamená nejvyšší odolnost a PEI 1 nejnižší. Do kuchyně volte třídu odolnosti proti oděru 3 nebo 4. Sledujte i odolnost proti vlhkosti, tedy nasákavost a působení detergentů i odolnost proti skluzu, ať mokrá podlaha nevede k pádu a zranění. Povrch má umožnit snadné odstraňování nečistot a struktura kuchyňských obkladů i dlažby proto má být homogenní.

Slinutá dlažba a obklady vhodné na stěny i na podlahu

Slinutý obklad i dlažba má vysokou estetickou hodnotu i praktickou funkčnost. Má nízkou nasákavost a je ideální pro dokončování sanitárních zařízení a stěn v kuchyni. Výhodou je i příznivá cena. Poměrně tenké a křehké kachličky není vhodné pokládat na podlahu a hodí se spíše jako obklady za kuchyňskou linku. Na podlahu volte dlažbu s vysokou pevností a nízkou nasákavostí v různých vzorech a barvách, která bude korespondovat s dekorem stěn, barvou i texturou kuchyňské linky i dalšího kuchyňského nábytku. Ucelený vzhled a snadný úklid vám dodají velkoformátové obklady a dlažba s minimem spár. V katalogu najdete spoustu inspirace a většinou je dlažba skladem.

Hra s odstíny, barvami, povrchy i formáty

Při výběru zohledněte i velikost kuchyně. Bílá a světlé odstíny opticky zesvětlí a rozšíří místnost, tmavé ji zase umí zmenšit. V kuchyních zařízených v moderním či minimalistickém stylu můžete zkusit položit dlažbu i v tmavších barvách, ke kterým stačí sladit světlý nábytek a kuchyňské vybavení. Takový kontrast dá kuchyni elegantní, čistý, nadčasový a velmi působivý vzhled. Dalším vizuálním aspektem je mat a lesk. Kompromisem je polo leštěná dlažba, kde větší část povrchu lappato dlažby vyzařuje dekorativní lesk a menší části stále zůstávají matné. Dlažba v podobě imitace dřeva či kamene splní potřebu vložení přírodního prvku za dostupnou cenu i snadnost úklidu současně.